En hurtig guide til børnetøj til spædbørn

Er du forælder eller snart ved at blive? Er der vældig mange ting som du skal have på plads, inden at din kære lille kommer til verden. Er du allerede forælder, er du nok allerede bekendt ved dette. Der er nemlig særlige produkter, udstyr, og tøj som du skal købe.

I modsætning til voksne, er babyer og børn under udvikling, hvilket betyder at de er sarte overfor, for eksempel vejrforhold, omgivelser, kemikalier, tilsætningsstoffer og farvestoffer i deres mad og tøj.

For at give dit barn den bedste start på livet, vil vi i dette korte indlæg gå igennem nogle af de vigtigste ting, som du skal være opmærksom på, når det kommer til dit barn og dets tøj.

Vejret, en afgørende faktor

Når det kommer til valget af tøj, er det de aktuelle vejrforhold, der dikterer dagsordenen. Det er derfor vigtigt at tage udgangspunkt i den aktuelle sæsons vejrforhold, hvis du skal vælge rigtigt.

Det kan dog godt være en lidt udfordrende sag at vide, hvor meget tøj ens barn skal have på under de forskellige vejrforhold – særligt hvis der er tale om spædbørn.

Overordnet har spædbørn en meget stor hudoverfalde holdt op mod deres kropsvægt, hvilket betyder at deres temperaturregulering ikke fungerer fuldstændigt optimalt. Dette bliver typisk stabiliseret omkring 3-4-årsalderen, hvor barnet selv vil kunne mærke, når det fryser eller har det for varmt.

Temperaturmåling

For at finde ud af om barnet fryser eller har det for varmt, kan du mærke på brystkassen om barnet er tør og varm. Herudover kan du også mærke i nakken og lidt ned ad ryggen. Føler du at barnets hud er fugtigt, vådt og/eller varmt, så har barnet det for varmt. På den anden side hvis barnet føles kølig, er det indikation på, at det har for lidt tøj på. Spædbørns temperatur skifter hurtigt, kravler dit barn meget rundt, bliver det for varmt for den. Og omvendt igen når barnet skal sove eller er inaktiv i længere periode.

For at imødekomme problemet på bedste vis, kan du gøre brug af lag på lag metoden. Dette er en effektiv måde til at regulere barnets temperatur. Herunder, har barnet det koldt, kan det være godt at klæde det på i varmt tøj der passer til vejrforholdene. Du kan eksempelvis her klæde barnet i en termodragt, langærmet bodystocking sammensat med en huttelihut hue eller lignende hovedbeklædning. Alternativt, kan du om sommeren iklæde dit barn i en kortærmede bodystocking eller shorts og t-shirt sammen med en hat eller kasket.

Det er din rolle som forælder at sikre, at dit barn altid har det godt, er det nødvendigt at løbende tjekke dets temperatur, således at du undgår, at barnet får det dårligt eller bliver syg.