Oplev Limfjordens perler

De fleste lystsejlere kommer sydøst fra og ankommer godt udmattede til synet at Hals Barre; porten til Limfjorden. Efter et langt stræk fra Anholt eller Grenå er det et skønt syn, og følelsen af at glide ind i det rolige farvand får de fleste sejlere til at sænke skuldrene. Ofte er man nødt til at tøffe for motor det første lange stræk, men Limfjorden kan bære det; her er nyt at kigge på om hvert hjørne, og i øvrigt er der masser af afveksling i at navigere gennem smalle løb.

 

Med mindre noget særligt trækker, kan man gemme Aalborg til en storbyferie, men vil man unde sin besætning lidt landlig luksus, kan et stop i Gjøl anbefales. Udover en lille, hyggelig by med sin egen historie og herlighedsværdi, kan Gjøl lokke med Limfjordens Østersbar, der tilbyder lækre, bæredygtigt fiskede østers. På en regnfuld feriedag, falder en omgang østers og champagne ved egetræsbaren på et tørt sted.

 

Limfjorden bliver dog først for alvor sjov efter Løgstør. Her kan man unde sig selv et besøg på Limfjordsmuséet inden man begynder sit krydstogt mellem Thy, Salling, Livø, Fur og Mors.

 

Både Livø og Fur bør man unde sig selv at beundre både fra land- og fra vandsiden. En sejltur rundt om Fur giver en fremragende udsigt til molerskrænterne med de gamle aflejringer og en oplevelse, man ikke får, når man går i land. Besøger man Fur Museum, kan man til gengæld selv gå på fossiljagt i klinterne, når nysgerrigheden er vakt. På Fur er et velfungerende, lille øsamfund med mange kunstnere, eget bryghus og gode muligheder for både vandre- og cykelruter.

 

Livø er helt anderledes. Her er natur, landbrug og et feriecenter med en speciel historie. Livø var i perioden 1911-1961 hjemsted for Den Kellerske Anstalt, en institution, der fungerede som et komplet minisamfund befolket af åndssvage – og kriminelle mænd, som man havde isoleret på øen. Historien om denne periode kan man opleve i nogle af de fine, hvide institutionsbygninger; resten af dem udlejes som ferieboliger gennem Livø Feriecenter. På sejlturen rundt om Livø, kan man være heldig at se Limfjordens sæler ligge og sole sig på Livø Trille. Det er desværre ikke længere tilladt at gå ud på den fredede sandtange, så her bør man virkelig benytte sig af at man er i båd.

 

Limfjorden byder heldigvis på mange andre muligheder for at ”gå på vandet”. Sejler man nordpå fra Fur og Livø, kommer man fx gennem det smalle og charmerende Feggesund, hvor man kan se de mennesker i øjnene, der står på den sandtange, der stikker ud i løbet. Når man er kommet igennem det smalle løb, kan man selv kaste anker og svømme i land for at stå og vinke til de næste, der sejler forbi. Det er Limfjordens charme i en nøddeskal.